Blegning

Fra naturens side er tændernes farve almindeligvis gullig-hvide

Nogle tænder er imidlertid mere gullige end andre. Enten på grund af tandens indre struktur eller på grund af misfarvning fra eksempelvis tobak, kaffe, te og rødvin.

En grundig tandrensning kan fjerne mange af disse misfarvninger. Men vi ved i dag, at f. eks. et længerevarende tobaksforbrug giver en mere permanent misfarvning af tænderne.

Dybereliggende misfarvninger kan også have andre årsager. Det kan f.eks. skyldes forstyrrelser opstået da tanden i sin tid blev dannet, eller der kan være tale om en død nerve på en skadet tand eller en allerede rodbehandlet tand, som efterlader en blågrå farve.

Behandling med blegning

Når tandlægen eller tandplejeren har sikret sig, at tænder og tandkød er sunde og velegnede til blegning kan blegebehandlingen indledes. Ikke alle tandsæt er lige velegnede til blegning, hvorfor det er vigtigt indledningsvis at få en snak om det forventede resultat.

Andre muligheder for lysere tænder

Hvis misfarvningen ikke kan klares med blegning, har vi andre muligheder: Vi kan dække den misfarvede tandoverflade med plast i den ønskede farve.

Dette er forholdsvis billigt.

Det er også muligt at lave en tilpasset, tandfarvet porcelænsskal, som sættes fast på tanden. Det kaldes en porcelænsfacade, og den er generelt stærkere og mere form- og farvestabil end plast. Til gengæld også dyrere. Ved denne behandling tages et aftryk, efter en let beslibning af tanden, og facaden fremstilles derefter på et laboratorium. Porcelænsfacaden ”limes” på tanden med en speciel type plast.

Kronebehandling

Endelig er der mulighed for at lave en krone til tanden, som omslutter alle tandens flader med en yderskal af porcelæn. Denne behandling skjuler selv de værste misfarvninger, og forstærker desuden tanden . Princippet for denne fremstilling er som ved en porcelænsfacade, blot kræves der mere plads, dvs. der skal slibes mere af tanden, end ved de ovennævnte metoder.